7 Nisan 2010 Çarşamba

Diksiyon Çalışması Diksiyon Kursu

Diksiyon, konuşulan dilin değerlendirilip kullanılmasıdır. Konuşma sanatı ve tekniği olarak bilinir. Bir şiiri, bir öyküyü, bir tiyatrodaki rolü söylemek, okuma şeklini belirten diksiyon denilen sanat, konuşma organlarının diksiyona yatkın veya çalışmayla gelişmiş hale gelmiş olmasını gerektirir.

Diksiyon çeşitli bölümlerden oluşur; heceleri vurgulama, telaffuz, noktalama, ses perdesini ayarlama. Bazen ton ve tarz bakımından suniliğe kaçan, bazen günlük konuşma diline, gerçek söyleyişe yaklaşan diksiyon, edebiyat ve tiyatro anlayışıyla bağlantılı olarak gelişmiştir. Türkçenin özellikleri, doğru nefes almak, vurgu,  tonlama, ulama, sık yapılan yanlışlar diksiyonun alt başlıklarıdır.


İyi bir diksiyon için gerekli iki temel öğe vardır. Sesi doğru kullanmak ve söz söylerken konuştuğumuz dili düzgün ve doğru söylemek için düzeltmeye çalışmak ve jesti, mimiği, tavrı ve vücut dilini yardımcı olarak kullanmak.

Diksiyon, güzel bir söylemin temel kurallarını ortaya çıkarır ve söylenişteki göz ardı etmeyi yenmeye çalışır.

Diksiyon çalışmaları ile tüm bu zorlukları ortadan kaldırırız. söyleniş ve telafuz bozuklukları olan kişiler diksiyon alıştırmaları yaparak bu sorunlarını yenebilirler. En çok bilinen Diksiyon çalışması tekerleme çalışmaktır. Tekerlemeler diksiyonu düzeltmek için gerekli yardımı sağlarlar. 

Bazen diksiyon çalışmaları yeterli olmaz. Profesyonel yardım almak gerekir. Diksiyon kursları bunun için vardır. Diksiyon kurslarında uzman kişiler tarafından gerekli eğitim verilir. Kursa giden diksiyon problemi olan kişi veya diksiyonun geliştirmek isteyen kişi profesyonel yardımla kelimelerin doğru telafuzlarını öğrenir diksiyonunu düzeltebilir. Diksiyon kursunda yararlanabileceğin isimlerden bir tanesi de Medya Koçu Hakan Öztürk'tür.

Diksiyon kursu seçerken dikkat edilmesi gereken en büyük husus kurs eğitmenlerinin konusunda uzman olması gerekmekte olduğudur.Günümüzde bir çok şehirde diksiyon kursları açılmaktadır. Şu an için İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da bulunan diksiyon kursları gün geçtikçe başka illerde de açılmaktadır.

Aynı zamanda spiker veya sunucu olmak isteyenlerin de diksiyon kursuna, diksiyonlarını düzeltmeye ihtiyaçları vardır. Günümüzde büyük medya kuruluşlarında görev alan veya almış sayısız uzman sunucu ve spiker bu kurslarda eğitim vermektedir. Siz de diksiyonunzu geliştirmek için gideceğiniz kursta uzman sunucu ve spikerlerin eğitim vermesine dikkat etmelisiniz.

Bu yazıda şu sorularınıza yanıt bulabilirsiniz; Diksiyon çalışmak için neler yapmak gerekir, diksiyon çalışmaları nasıl yapılır, tekerlemelerin diksiyon geliştirmeye faydası var mıdır?, en iyi diksiyon kursları hangileridir. Diksiyon kursunun önemi nedir? Diksiyon ne demektir? diksiyon ne işe yarar. Spiker olurken diksiyon önemli midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder