7 Nisan 2010 Çarşamba

Spiker Arayanlar

Spiker Aranıyor


Medya kuruluşları zaman zaman spiker veya sunucuya ihtiyaç duyarlar. Bu kişileri seçmedeki kanaat genelde haber müdürlerindedir. Yani bir televizyon veya radyo kurumuna spiker sunucu alımlarında haber müdürleri ilgilenmektedir.

Ancak TRT gibi resmi devlet kurumlarında spikerlik sunuculuk yapabilmek özellikle kadrolu spikerlik sunuculuk yapabilmek bir takım şartlara bağlıdır. Bu şartlardan en başta geleni KPSS  yani Kamu Personeli Seçme Sınavı puanıdır. Spiker ve sunucu adaylarının çok iyi eğitimli olması gerekmektedir. Başvuran adaylar KPSS puanlarına göre elenerek sonradan özel mülakat için çağırılırlar.

Özel radyo ve televizyonlardan bazıları kendi sınavlarını yapmaktadır. Sınavların dışında mülakatlar, demo çekimler, özel görüşmeler tüm spiker arayanların bulduğu adayların geçmesi gereken aşamalardır. Bir spiker veya sunucu gerekli şartları yerine getirip o kuruma alındığında belli bir deneme süresinden geçerler. Deneme sonrasında kadrolu olur işlerini icra ederler. Bütün iş spiker aranıyor demekle bitmez. Spikerlik ve sunuculuk gerçekten zorlu bir meslektir. Dünyanın en ünlü sunucuları ve spikerleri çok uzun bir zaman sonra şu an ki ünlerine kavuşmuşlardır. Her zaman en iyiyi isteyen özel şirketler, kurumlar bünyelerinde çalışacak spikerleri de seçerken dikkatli olmak zorundadırlar.

Bu sayfayı sık kullanılanlarınıza ekleyin yakında spiker arayanların listesi eklenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder