7 Nisan 2010 Çarşamba

Nasıl Spiker Olunur?



Nasıl spiker olabilirsiniz? Medyada artan spiker ve sunucu ihtiyacını görmüş ve yeteneğinizin olduğunu düşünmüş kısmi de olsa eğitmini almış ve spiker olmak istediğinizi düşünelim. Öncelikle eğitimden çok kişinin isteği, beceresi ve kabiliyetiyle ilgili bir durum olduğunu zaten biliyorsunuz. Bilmeniz gereken en önemli başka bir şey ise Kurumların yani televizyon ve radyo kanallarının spiker ve sunucu adaylarından neler istediklerine bir göz atalım.
  1. Öncelikle seçtiğiniz bu meslekte yetkin olduğunu gösterir bir belge, diploma, sertifika ihtiyacınız olacaktır.
  2. Daha sonra ilgili üniversitelerin -ki çoğu yayın kuruluşu bunu istemektedir- diplomasına ihtiyacınız olacaktır.
  3. Göze ve kulağa iyi hitap ediyor olmanız gerekmektedir.
  4. Diksiyonunuzun doğru ve akıcı olması, konuşmalarınızın rahat anlaşılması gerekmektedir.
  5. Diksiyonunuzda problem var ise düzeltilebilecek seviyede olması gerekmektedir.
  6. Daha önce profesyonel stüdyolarda çekilmiş demo kayıtlarınızın olması gerekmektedir.
  7. Çoğu başvuracağınız kurum sizden referans isteyecektir. Eğitimini aldığınız kurumdan referanslarınızın olması veya iş tecrübenizin olması gerekecektir.
Tüm bu özellikler spiker arayan kuruma göre değişmekte, sayısı artıp azalabilmektedir. Spikerlik yapmak istediğiniz kurumun şartlarını ilgili birimlerinden edinebilirsiniz. Şu habere göz atmanızda da fayda olabilir. Televizyon kanalı için haber spikeri ve muhabirler aranıyor!!!. ve ya şurdaki adrese de göz atabilirsiniz: Spiker Aranıyor ayrıca son olarak ta bu yazıya göz atabilirsiniz. Spiker Arayanlar

Aranan niteliklere baktığımız zaman radyo, tv, gazete ve internetten gündemi takip edecek ve haber araştırması yapacak kişilere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Bu da demektir ki yukarıda sıraladığımız maddelere ek olarak spiker olmak isteyen kişinin aynı zamanda araştırmacı özelliklerinin de bulunması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder